Tuesday, May 8, 2012

Deha Çocuklukta Keşfedilebilir Mi?

Heidi Hankins kitaplarıyla poz veriyor.
Deha kız Heidi Hankins'in haberi Türkiye'de de birçok haber kanalında verildi. Minik Einstein diye adlandırılan bu tatlı kızın IQ su 159- Einstein'ınkinden sadece bir puan düşük ve kendisi dahiyane birçok zekanın buluştuğu MENSA adlı kuruluşun en genç üyesi. Babasının söylediğine göre küçük kız her zaman entellektüel birşeyler yapmak istemiş, daha yeni doğduğunda konuşmak için çabalamış, 1 yaşını bitirdiğinde geniş bir kelime haznesi varmış ve büyük bir şevkle Oxford Reading Tree'nin bütün 30 kitabını 2 yaşına geldiğinde bitirmiş.

İnanılmaz değil mi? Ama Heidi'nin hikayesi şu soruyu akıllara      getiriyor... Deha çocuklukta keşfedilebilir mi?                                    

Bu konuda 90'ların başından beri psikolojik araştırmalar var. Örneğin bir araştırmada Joseph Fagan ve meslektaşları 7-12 aylık bebeklerin yeni resimlere ilgisini ölçen bir deney yapmışlar. Daha sonra bebeklerin eski baktığı resimlerle yeni resimleri birleştiren bir grup yapmışlar ve bebeklerin eski resimlere ne kadar süre baktığını ölçmüşler. Bunun arkasındaki fikir şu: Daha zeki bebekler daha önce gördükleri resimlerden daha çabuk bıkıp, daha kısa bakacaklar. Bu bebek grubuna 21 yaşına geldiklerinde IQ testi yapılmış ve okul başarılarına bakılmış. Sonuç şu ki, 7-12. ay arasında verilen dikkat testi, hem yetişkin IQsunun hem de okul başarısının güçlü bir öngörücüsü. Daha da ilginci, bu sonuçların ebeveynlerin eğitim seviyesiyle hiçbir alakası yokmuş. Basit bir resimli dikkat testinin yetişkin IQsunun bu kadar iyi bir prediktörü olması müthiş birşey tabii ki.

Diğer veriler de şunu gösteriyor. 3 yaşında yaptırılan IQ testi 21 yaşında yapılan IQ testinin sonuçlarını yüksek derecede öngörüyor. Ayrıca 3 yaşında yaptırılan IQ testi okul başarısının da güçlü bir öngörücüsü. Bu demektir ki çocuklarının gelecekteki okul performansını merak eden anne babalar çocuklarına küçük yaşta IQ testi yaptırabilirler. Yalnız unutmamak gerekir ki, her araştırmada olduğu gibi sonuçlar kesin değil. Yani çocuğunuzun IQ beklenenin altında çıktı diye gelecekte illa ki başarısız bir öğrenci olacak değil. Tersine, çevresel faktörler zeka gelişiminde büyük rol oynuyor.


4 comments:

  1. Küçük yaşda disleksi olan dahileri anlamak çok zordur,kitap okumakla büyüyünce güzel fikir üretmek anlamına gelmez.IQ testleri gerçek sonucu gösteremez..Dahileri anlamak için anlık düşüncelerine bakmalısınız..Dahilerin aklına fikirler anlık gelir.Bir prof yıllarca formül çözer sonunda ödüller alır ama bir dahinin bunu yapması bir anlık düşüncedir.önemli olan hafızayı kitaplarla doldurmak değil fikir üretmektir...;)

    ReplyDelete
  2. Size kesinlikle anlık üretim konusunda katılıyorum. Zaten bununla da ilgili yakında hazırlayacağım bir yazı var. Ancak kitap okumak fikir üretimine katkıda bulunan bir süreç. Tabii ki amaç sadece aklı kitaptaki bilgilerle doldurmak değil. Ama roman olsun, ders kitabı olsun bunlar sözel zekayı geliştiren şeyler. IQ testleri her zaman gerçek sonucu göstermiyor yazıda belirttiğim gibi. Ancak çoğu durumda güvenilir bir ölçüm sistemi.

    ReplyDelete
  3. Rica ederim,insanların okudukları kitaplar,okullar zekayı geliştirirken belli sisteme sürükler..insan bir konuyu okurken olasılıklı düşünmeli temele bakmalı..bende disleksi varmış nekadar kitap okusamda hafızamda kalmıyor,ama okuduklarım zaman içinde anlık fikirler üretmeme yarıyor..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

paylaşın :)

Get widget