Wednesday, May 2, 2012

Çalışırken Nasıl Aralar Vermeliyiz ve Dinlenmeliyiz?

Kimimiz bir projenin başına oturunca saatlerce kalkmayız. Bu verimliliğimiz açısından iyi birşey mi? 20-35 arası bu teknik çoğumuz için işlese de, yaşlandıkça iş yapma verimliliğimizi korumamız lazım. Ayrıca araştırmalar 20-35 yaş arasında bile bir işin başına saatlerce oturup kafa patlatmanın çok verimli olmadğını savunuyorlar. Hızlanan iş yaşamımızda nasıl bir dinlenme tekniğimiz olmalı?

1. Zamanlama / Zaman Tutma
Birçok araştırma ideal konsantre süremizin uyku sırasında rüya gördüğümüz REM aşaması kadar 90 dakika olduğunu öne sürüyor. 1.5 saatlik çalışma periyodu ve onu takip eden bir dinlenme süresi gerçekten de birçok insana iyi gelen bir çalışma düzeni.


2. Dinlenme Metodları
Ne kadar süre çalıştığımız kadar, nasıl ve ne kadar süre dinlendiğimiz de önemli. Kişinin çalışma ortamına göre dinlenme şekilleri değişebilir. Örneğin, plazada çalışan bir kişi için masasının başından kalkıp bina içinde, veya binanın dışına çıkabileceği bir yerde bir süre gezinmek iyi bir dinlenme metodu. Bir ofiste çalışan biri ise, gene aynı şekilde biraz gezinip, sonra ofisinde ziyaretçiler için ayrılmış bir yere oturup biraz dışarıda olduğu güzel zamanların hayalini kurarsa iyi gelebilir. Sigara her ne kadar sağlığa çok zararlı olsa da, sigara içmek için dışarı çıkılan bir aranın ve sigara içindeki nikotinin işte dikkati artırdığını araştırmalar gösteriyor.

Eğer çalıştığınız yerin bir bahçesi varsa, bahçeye çıkın. Bahçede bir sandalyede 10 dakika kadar oturup etrafınızdaki seslerin, renklerin, kokuların ve dokuların tadını çıkarın.

Ya da çalışma ortamınızdan uzaklaşıp, 4-5 sayfa okumayı sevdiğiniz bir kitabı okuyun.

20 dakikalık bir yürüyüş veya bisiklet turu hippocampusunuzde yeni sinir hücrelerinin üretilmesini sağlar. Kısa kardiyo egzersizleri her zaman zihninize açıklık getirir.

3. Dikkati Yenilemek İçin
90 dakikalık bir sürede de arada bir dikkatimiz odaklandığımız işten gidecektir. Sorun değil. 2010'da Cognition adlı bir dergide yayınlanmış bir çalışma ikinci bir yan işin, geri dönüldüğünde ana işe odağı artıdığını buldu. Örneğin, atmanız gereken kısa bir e-mail, kısa bir telefon görüşmesi, 5-10 dakika haberlere bakma geri döndüğünüzde ana işinize odaklanmanıza yardımcı olur. Bu küçük işler çabuk tamamlandıkları için size küçük bir tatmin ve mutluluk yaşatıp önünüzdeki daha zorlayıcı projeye odaklanmanıza yardımcı olur.

4. İş Saatleri Dışında
Akşamlarınızın tadını çıkarın. Profesör Sabine Sonnentag'ın araştırmasına göre, akşamları işle alakalı düşüncelerden uzaklaşabilen kişiler, ertesi gün daha mutlu ve hazır işe başlıyorlar.

Dijital ortamdan uzaklaşın. Bilgisayar, cep telefonu, IPad'e bakmadığınız bir zaman ayarlayın. Bunu uyumadan 45 dakika önce yaparsanız uyku kaliteniz yükselir. Mesela bir geceyi, okuma gecesi, başka bir geceyi, arkadaşlarla buluşma gecesi olarak ayarlayın. Akşamları illa ki çalışmanız gerekiyorsa bu akşamları önceden belirleyin. Bu akşamlar çok sık olmasın.

Bu çalışma ve dinlenme metodlarını uygularsanız, çalışma veriminizin ve mutluluğunuzun arttığını göreceksiniz.

Referans: http://www.psychologytoday.com/blog/tracking-wonder/201204/best-rest-practices-optimal-productivity-and-creativity?page=2

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

paylaşın :)

Get widget