Thursday, April 19, 2012

Internship (Staj) Mülakatlarindan Sonra İzlenecek Yol

Üniversitenin en stresli zamanları geldi, yumurta kapıya dayandı. Yaklaşan finaller, yazla ilgili planlar, staj başvuruları, mülakatlar ve daha öğrencilerin yetişmesi gereken birçok sosyal ve akademik aktivite... Bunların arasında geleceği en çok belirleyecek olanlardan biri staj başvuruları ve mülakatları. Yazın hayalinizde staj yapmak istediğiniz yere başvurdunuz, ve Bingo! mülakata çağırıldınız ve mülakatınız da gayet iyi gitti. Peki follow-up (takip) için ne yapmalısınız?

Öncelikle sakince bilgisayarınızın başına oturun. Cep telefonunuzdan veya okul bilgisayarından heyecanla yazacağınız bir teşekkür mektubu aceleye geldiği için imla hatalarıyla dolu olabilir. Bu örnekte e-maili uluslararası şirketten Amerikalı birine yazdığınızı farzediyoruz.

1. ''To Whom It May Concern:'' diye başlamayın.

Kişiselleştirilmiş bir e-mail genel tondaki bir e-mailden kat kat iyidir. Kişiye titriyle hitap etmeniz gerekir. Mr. Smith, Professor Stein (Prof. kısaltmasını kullanmayın), Dr. Ruth, etc...

E-mail içinde bahsettiğiniz önemli veya ilginç bir konudan tek bir cümle içinde geçerseniz aranızdaki pozitif etkileşimi hitap ettiğiniz kişiye tekrar tanıtmış olursunuz.

3. Şirketin Human Resources departmanını arayıp bir karar verilip verilmediğini bir telefon aracılığıyla öğrenmeye çalışın. Nazik ve kendinize güvenli konuşursanız telefonun diğer ucundaki kişiyi etkilersiniz. Bu aramalar önemlidir, çünkü şirkete olan ilginizi ve gayretinizi gösterir.

4. Kendinize ve CV'nize güvenin. Ret cevabı alırsanız Human Resources'a e-mail atıp veya telefonla arayıp neden olduğunu öğrenmeye çalışın. Şirket belki o dönemde çok CV almıştır ve müsait pozisyon çok yoktur. Veya farklı branştan kişileri iş pozisyonuna uygun görmüşlerdir. Bu konuda HR'la konuşmanız, hem moral bozukluğunuzu azaltır, hem de gelecekteki başvurularda hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini gösterir. Her zaman net bir cevap alamayabilirsiniz ama denemekten çekinmeyin.

Mektup örneği:



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

paylaşın :)

Get widget